Monday, February 5, 2018

Go4GPS u službi nadzora mladih vozača

Kada je reč o saobraćaju, Srbija se nalazi u grupi najnebezbednijih zemalja. Najslabija karika su mladi, koji čine skoro četvrtinu ukupnog broja žrtava saobraćajnih nezgoda. Prema podacima MUP-a Srbije, u poslednjih 10 godina na putevima je poginulo više od 1500 mladih. Novopečeni vozači su lica kojima je, iako to često ne žele da priznaju, potreban nadzor. U ovoj objavi ćemo pisati kako Go4GPS radi u službi nadzora mladih vozača i kako utiče na svest lica koja su pod nadzorom, ali i onih koji ih nadziru.
 
Idemo u provod, niko neće znati
Polaganje vozačkog ispita i dobijanje vozačke dozvole je bitna stvar u životu svakog pojedinca - a pogotovo tinejdžera. Međutim, licima sa tek položenim vozačkim ispitom manjka vozačkog iskustva, a opšte je poznato da su neiskusni vozači jedan od čestih slučajeva izazivanja saobraćajnih nesreća. Do nesreće najčešće dolazi kada lice za volanom ima želju za dokazivanjem, a pravovremena intervencija je moguća samo uz adekvatan nadzor. 
Go4GPS sistem omogućava kontinuirani nadzor trenutnog stanja, kao i retroaktivni prikaz svih događaja:
 
Praćenje lokacije - omogućava vlasniku vozila da u svakom trenutku ima informaciju o lokaciji vozila, kao i o statusu vozila - odnosno da li je vozilo upaljeno ili ugašeno. Svako kretanje se beleži, a putem izveštaja kasnije može lako da se pregleda. Na karti se prikazuje tačna putanja vozila, kao i mesta na kojima je zaustavljano. 
Prekoračenje brzine - servis nudi opcije obaveštenja putem SMS-a ili email-a u slučaju prekoračenja brzine. Vozači početnici će često pasti u iskušenje da daju "gas do daske", pogotovo na otvorenom putu. Intervencijom u pravom trenutku može biti izbegnuta potencijalna nesreća. 
Geofencing - opcija koja nudi kreiranje dozvoljenih zona na mapi. U slučaju kretanja vozila van zadatih zona Go4GPS servis obaveštava vlasnika o prestupu, i to putem SMS ili email obaveštenja. 
Primera radi - roditelj markira zonu oko grada ukoliko ne želi da dete napušta grad. Ako se dete ipak odluči za taj potez, roditelj će istog trenutka biti obavešten i biće u mogućnosti da reaguje pravovremeno.
Ograničenje upotrebe vozila - kako zakon nalaže, svim licima koja poseduju probnu vozačku dozvolu zabranjeno je upravljanje vozilom od 23 do 5 časova. Kako ne bi stvari prepuštali slučaju, Go4GPS servis nudi opciju obaveštavanja ukoliko dođe do kretanja vozila u zadatom vremenskom intervalu. 
 
Ugradnjom sistema za praćenje roditelji pre svega ulažu u bezbednost svoje dece. Prisutno je pogrešno mišljenje kod mnogih roditelja da deca doživljavaju uređaje kao sistem preterane roditeljske kontrole. Međutim, iskustva govore da je mnogo više dece koja se na ovaj način osećaju sigurnije i bezbrižnije jer roditelji u svakom trenutku znaju gde su i mogu im pružiti pomoć. Kao najveću prednost korisnici ističu smanjivanje brige i tenzije kod roditelja, što dalje dovodi do smanjenja stresa i mirnijeg sna.
 
Saobraćajne nesreće u kojima su učesnici mladi vozači su jedna od čestih tema crne hronike. U poslednje 2 godine, gotovo tri stotine mladih izgubilo je život u saobraćajnim nesrećama. Kao i u drugim zemljama Evrope, i u Srbiji česti izazivači saobraćajnih nezgoda su vozači koji imaju do dve godine vozačkog iskustva.

No comments:

Post a Comment